De baluchonneuses

De baluchonneuses

De baluchonneuse zijn vooral mensen met een hart, zij staan klaar om families die in moeilijkheden zijn, thuis te komen begeleiden. Flexibiliteit, groot communicatie vermogen, empathie, maturiteit, ... zijn enkele van de essentiële kwaliteiten van een Baluchonneuse.

Ons team bestaat uit een twintigtal personen, Franstalige en Nederlandstalige, verdeeld over gans België, zodat we kunnen ingaan op aanvragen van alle verschillende regio's

Onze baluchonneuses zijn gevormd voor de ziekte van Alzheimer, zodat ze een kwalitatieve dienst en hun expertise aan de families kunnen verschaffen

Maak kennis met ons team !

Amélie, Anne, Annie, Annemie, Annick, Christian, Claude, Diane, Dominique, Eliane, Geneviève, Hedwig, Ingrid, Isabelle, Marleen, Marie-Claude, Monique, Muriel, Sandrine, Viviane, Yolande

Hedwig V. (verpleegster van opleiding)

Als verpleegster miste ik het persoonlijk contact met mijn patiënten. Als je met drie mensen een groep van vijftig patiënten met dementie moet verzorgen, zinkt de moed je in de schoenen. Ik had niet echt het gevoel een verschil te hebben gemaakt.

Nu kom ik in contact met mensen die al jaren voor hun zieke partner of hun zieke ouder zorgen. Zij beseffen pas achteraf hoeveel nood ze hadden aan een korte vakantie. Dit komt door de aard van de ziekte. Mensen met Alzheimer takelen langzaam af. De mantelzorger past zich stukje bij beetje aan die situatie aan, tot het moment dat de stress te groot wordt. Ik krijg veel voldoening door net die broodnodige tijd aan iemand te geven om mentaal en fysiek even tot rust te komen…

Toch blijft de drempel groot om een onbekende in je huis te laten inwonen. Maar het wordt voor de mantelzorgers een verrassend positieve ervaring. Ze blijven vaak ook in de toekomst beroep doen op ons als vertrouwenspersoon. We kennen de situatie als geen ander na een week ergens te hebben verbleven. Als neutraal persoon kan ik zonder vooroordelen mijn expertise en visie delen met de familie. Veel mensen vergeten dat zorgen voor een zwaar zieke letterlijk een fulltime job is. Een veelgehoorde commentaar van de mantelzorger blijft: je moet het zelf 24u op 24 meemaken om te weten wat het inhoudt. Na een week voor iemand te hebben gezorgd, dringt het bij mij pas echt door: voor de mantelzorgers is dit de dagelijkse, harde realiteit.” 

Annemie, gehuwd, 54j en verpleegkundige

 “Ik ben begonnen als vrijwilligster en nu doe ik het met tijdelijke contracten. Ik heb maar van één iets spijt, dat deze job nog zo recent is, dat ik het dus nog niet vroeger kon doen.

Het is een job die weliswaar intensief is, maar één waarbij je onmiddellijkwaardering en voldoening krijgt van je patiënt en zijn familie. Elke dag opnieuw krijg je zoveel menselijkheid en warmte, elk uur is anders. Het is zo afwisselend en mooi dat je telkens opnieuw de energie en de kracht ervaart om nog meer ervaring op te doen, om nog meer mens te worden door hen die je mag verzorgen.

Elke keer opnieuw sta je versteld hoeveel deze personen met dementie nog kunnen en hoeveel ze je nog te bieden hebben. » 

Meer info ?